Oκτώ στους 10 διεθνείς ταξιδιώτες απαντούν -ενόψει της επανεκκίνησης του τουρισμού– ότι θέλουν να τους παρέχει το κατάλυμά τους τη δυνατότητα check in και check out χωρίς τη μεσολάβηση φυσικής επαφής με κάποιο υπάλληλο. Την ίδια στιγμή, επτά στους δέκα ιδιοκτήτες και διαχειριστές καταλυμάτων, διεθνώς, απαντούν ότι επενδύουν ήδη ή δρομολογούν επενδύσεις, για να κάνουν contactless την όλη διαδικασία, καθώς οι συνθήκες του Covid-19 απαιτούν ελαχιστοποίηση των επαφών μεταξύ hosts και guests.
Στην post covid εποχή, το μέλλον του τουρισμού γράφεται με ψηφιακούς όρους και αυτό αποτελεί ένα κρίσιμο στοίχημα για ταξιδιώτες και ιδιοκτήτες. Αυτό το στοίχημα φιλοδοξεί να κερδίσει για λογαριασμό του τουριστικού προϊόντος μια ελληνική startup, η RADEFY, η οποία αξιοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, παρέχει μια καινοτόμα -παγκοσμίως- λύση, που αυτοματοποιεί πλήρως τη διαδικασία check in και check out, μειώνοντας ταυτόχρονα και το ενεργειακό κόστος για τους ιδιοκτήτες.
Η διαδικασία μέσω της πλατφόρμας της Radefy
H πλατφόρμα «Centurion» της Radefy, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στην Ελλάδα, από Έλληνες μηχανικούς και προγραμματιστές, αναλαμβάνει δράση με το που λάβει την κράτηση ενός επισκέπτη για ένα κατάλυμα. Αυτόματα δημιουργεί το ηλεκτρονικό του κλειδί, το στέλνει μέσω SMS και email στον επισκέπτη, το ενεργοποιεί στο check in και το απενεργοποιεί μετά το check out. Ταυτόχρονα κάνει power off μετά το check out και power on πριν το check in, για την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κατά τον χρόνο που το κατάλυμα μένει κενό.
Σήμερα, η Radefy, πριν καν συμπληρώσει δύο χρόνια ζωής, έχει στο χαρτοφυλάκιό της συνεργασίες με ομίλους ξενοδοχείων και διαχειριστές BnB, διαθέτοντας ένα ανεκτέλεστο 1.200 καταλυμάτων στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την κατάκτηση μεριδίου 5-10% της ελληνικής αγοράς, που μετρά 600.000 κλίνες ξενοδοχείων και 120.000 καταλύματα BnB, θέτοντας, παράλληλα, τις βάσεις για διεθνή επέκταση.
Παγκόσμια καινοτομία
«Όπως κάθε καλή επιχειρηματική ιδέα, η Radefy ξεκίνησε αρχικά με την αναγνώριση ενός προβλήματος, που εμπόδιζε την ξενοδοχειακή αγορά και την αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, να μειώσουν τα λειτουργικά έξοδα και να μεγιστοποιήσουν την κερδοφορία ανά δωμάτιο. Για να πετύχουν αυτούς τους στόχους, έπρεπε να διαχειριστούν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά την παραμονή των επισκεπτών και να αυτοματοποιήσουν την παράδοση/παραλαβή των κλειδιών», εξηγεί στο powergame.gr ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Radefy, κ. Αθανάσιος Πηλιούνης.
H πλατφόρμα της Radefy ενσωματώνει σε ένα ενοποιημένο σύστημα όλες τις απαραίτητες λειτουργίες για τη διαχείριση της χρήσης ενέργειας και την ασφαλή πρόσβαση σε κάθε ακίνητο ή δωμάτιο. Το Avaton IoT Smart Rental είναι μια συσκευή IoT (Internet of Things), η οποία μόλις εγκατασταθεί στο δωμάτιο του ξενοδοχείου ή στο κατάλυμα BnB και συνδεθεί με το τοπικό WiFi, συνδέεται αυτόματα με το Centurion.
Από τον Πίνακα Ελέγχου του Centurion, ο διαχειριστής/ιδιοκτήτης είναι σε θέση να ανοίξει εξ αποστάσεως οποιαδήποτε συνδεδεμένη πόρτα (είσοδο κτιρίου, δωματίου ή διαμερίσματος) και να αυτοματοποιήσει πλήρως την έκδοση και αποστολή ηλεκτρονικών κλειδιών στους επισκέπτες.
Επίσης, μέσω του API της Radefy, το Centurion «μιλά» με οποιοδήποτε Channel Manager ή PMS, ορίζει παραμέτρους λειτουργίας για κάθε συσκευή, ώστε το Centurion να μπορεί να διαχειρίζεται την ηλεκτρική κατανάλωση κατά την ενοικίαση, μειώνοντάς την έως και 25%.
Απάντηση στον κορονοϊό
Η λύση της ελληνικής startup ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις ανάγκες της τουριστικής αγοράς στην covid εποχή: «ενόψει του ανοίγματος της αγοράς, παρατηρούμε μια στροφή των ξενοδοχείων έως 3 αστέρων, αλλά και των περισσοτέρων Boutique Hotels, προς την παγκόσμια τάση μετατροπής τους σε Contactless Hotels. Κάτι που σχετίζεται τόσο με τις μετά COVID-19 υποχρεώσεις για check in και check out χωρίς φυσική παρουσία προσωπικού, όσο και με την ανάγκη να λειτουργήσουν πιο ανταγωνιστικά και αποτελεσματικά, με μειωμένα λειτουργικά έξοδα, τα οποία θα τους επιτρέψουν να προσαρμοστούν σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών ή να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Αντιστοίχως, και στην αγορά καταλυμάτων BnB παρουσιάζεται η ίδια τάση, με διαχειριστές και ιδιοκτήτες να αναζητούν τεχνολογικές λύσεις, που θα τους επιτρέψουν να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί και να μειώσουν σημαντικά τα λειτουργικά έξοδα» σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Radefy.
Εγκαθιστώντας την τεχνολογία Access & Electric management της RADEFY, η μείωση των λειτουργικών δαπανών ενός δωματίου σε ξενοδοχείο μπορεί να υπερβεί τα €360 το χρόνο, ενώ στην περίπτωση των καταλυμάτων BnB, η μείωση ενός καταλύματος μπορεί να ξεπεράσει τα €720 το χρόνο.
Πλάνο διεθνούς επέκτασης
Μέσω των διαρκώς αυξανόμενων διασυνδέσεών της με πλατφόρμες PMS, όπως οι PROTEL, RENTABILITY και WELCOME, και με channel managers, όπως η SyncBnB, η Radefy κοιτά με αξιώσεις τόσο την ελληνική όσο και τη διεθνή αγορά. Ήδη η εταιρεία διαθέτει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της μέσω του e-shop της (www.radefy.com) σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με το πενταετές επιχειρηματικό σχεδιασμό μας, η επέκταση της εταιρείας με φυσική παρουσία σε αγορές του εξωτερικού θα ξεκινήσει στα τέλη του 2023 με αρχές του 2024, με στόχο αρχικά τη διείσδυση στις ευρωπαϊκές χώρες με σημαντική τουριστική αγορά.
«Σκοπός μας είναι η κατάκτηση του 5%-10% της εκάστοτε αγοράς εντός των πρώτων τριών ετών. Στο πλαίσιο του σχεδιασμού μας, η Ελλάδα θα αποτελέσει – εκτός των άλλων – το κομβικό σημείο τεχνολογικού σχεδιασμού και υλοποίησης όλων των προϊόντων, εφαρμογών και υπηρεσιών που θα διατίθενται μέσα από το διεθνές δίκτυο μας. Οπότε αναμένουμε αύξηση στις ανάγκες απασχόλησης σε εξειδικευμένο προσωπικό στο εγγύς μέλλον», υπογραμμίζει ο κ. Πηλιούνης.
Who is who
H Radefy αποτελεί επιχειρηματικό παιδί του Αθανάσιου Πηλιούνη, και του αδερφού του Αλέξανδρου, ενώ η τεχνολογική καινοτομία της εταιρείας φέρει την υπογραφή των Γιώργου Μπενέκου και Αναστάσιου Τάσκαρη. Οι ιδρυτές της εταιρείας είναι αυτοί που χρηματοδότησαν την αρχική επένδυση, εισφέροντας σημαντικό χρόνο για τον σχεδιασμό και υλοποίηση των προϊόντων και υπηρεσιών της. Ο δεύτερος γύρος χρηματοδότησης (Angel Investment), στη διάρκεια του οποίου ολοκληρώθηκε το market testing/validation των προϊόντων και υπηρεσιών και έγινε το λανσάρισμα της υπηρεσίας στην ελληνική αγορά, έγινε επίσης από τους βασικούς μετόχους.